Reklam

6 Ağu 2009

Sen sosyal medya maymunu!

Sosyal medya sosyal medya! Ne çok duyar olduk son zamanlarda. Pazarlama faaliyetlerinde de önemli bir rol alan bu sosyal medya dedikleri şey, başkaları için faydalı olacağını düşündüğünüz şeyleri, bazı web tabanlı araçlar sayesinde arkadaşlarınızla/takipçilerinizle paylaşmak/haberdar etmek temeline oturan bir haberleşme ağı diye tanımlanabilir. Birçok kazanım elde edebileceğiniz bu sosyal medyanın en popüler araçları arasında FriendFeed, Twitter,Facebook,Flickr sayılabilir. Farklı konseptlerde paylaşımların yaşandığı (iş ilişkileri,fotoğraf,müzik vb. ) sosyal ağlar olduğu kadar, suistimale açık , sınırsız paylaşım sunan araçlar da var. Ben bu yazımda üyesi olduğum FriendFeed' i bok çukuruna çeviren embesillerden bahsetmek istiyorum.

FriendFeed' in hakkında bölümünde şunlar yazıyor;

FriendFeed, arkadaşlarla çevrimiçi paylaşımı kolaylaştıran bir hizmettir. Arkadaşlar arasında bilgi edinmek ve görüş alışverişinde bulunmak için eğlenceli ve interaktif bir yol sunar.
FriendFeed'e kaydol, birkaç arkadaşını davet et ve fotoğraflardan ilginç bağlantılara, videolardan sadece sana gönderilmiş iletilere — arkadaşlarının paylaştıkları içeriğin oluşturduğu sana özel bir Feed'e anında sahip ol. Arkadaşların da senin paylaştığın güzelliklerle dolu kendi özel Feed'lerine sahip olsunlar.
Aslına bakarsanız, kullanmayı becerebilen insanlar için son derece faydalı bir araç FriendFeed. Ancak insan olmanın, sadece kendi karnını ve egosunu şişirmek sanan bir dolu akılsız ve saygısızın istilasına uğramış durumda bu güzelim site. FriendFeed, tanımında yazan "arkadaşların da senin paylaştığın güzelliklerle dolu kendi özel Feed'lerine sahip olsunlar." cümlesini anlayamayan, vur dendiğinde öldüren, yağı bol bulunca götüne başına süren cinsten insan bozmaları yüzünden bolca bilgi kirliliğinin yaşandığı bir yer haline geldi . "Tostumu yedim bekliyorum, kıçım ağrıyo masaj yapsanıza, saçım yeşil nasıl olmuş, şuraya tıkla ben şunu kazanayım, karnım aç beni doyurun" gibi, paylaşım adına hiçbir amaca hizmet etmeyen post larla beynimizi düdükleyen bu insanlara nefret kusmak ve onları lanetlemek istiyorum. Ne de çok varlar inanamazsınız, bloklaya bloklaya bir hal oldum. Her taşın altında bir şekilde çıkıyorlar ve sinirimi bozmaya devam ediyorlar. Bunlara ingilizce' de "attention whore" deniyormuş. Tam türkçesi ilgi orospusu, anlamı ilgi alaka manyağı.. Bu türün tek derdi, kendilerine ilgi alaka gösterilmesi, daha çok kişinin kendilerini takip etmesi, daha çok kişinin kendi yazdıklarına yorum yazması...

Farkında olmalarını beklemiyorum ama belki ben söylersem anlarlar;

Sevgili sosyal medya maymunu embesil dostum,
Temeli bilgi paylaşımı esasına dayanan FriendFeed benzeri sitelerde, ancak ve ancak başkalarına fayda sağlayan şeyleri paylaşmak esastır. İşin yazılı olmayan kuralı budur. Banane sen tostunu yediysen, memeni açtıysan, sevgilinden ayrıldıysan. Bir işe yara, yaramıyorsan da benim dünyamdan yokol yokol yokol.