Reklam

15 Haz 2010

İş Görüşmesine Giderken Nasıl Giyinmeliyim?

Bir iş görüşmesi için hazırlanmanın bir parçası da, sizin o şirket için iyi bir seçim olduğunuzu göstermenin yollarını aramaktır. Aslında görünüşün önemi olmamalıdır ama, acı gerçek şu ki: genelde daha tek bir söz bile söylemeden, insanlar tarafından yargılanırsınız. 

Şirketin giyim kurallarını öğrenmek için telefon etmek gibi doğrudan yöntemler ya da mülakattan birkaç gün önce şirkete giren çıkanı gözlemlemek gibi dolaylı yöntemler kullanabilirsiniz. Her ikisi de şirketin genel tarzını belirlemek için geçerli yöntemlerdir.

Kabul edildiğiniz takdirde giyinmeniz gerekenden bir derece daha iyi giyinmeyi amaçlayın. Bu sizin şirket içinde kendinizi geliştirmek ve başarılı olmak istediğinizi gösterecektir. Herhangi bir şüpheniz varsa klasik bir takım elbiseyle görüşmeye gidin. Bu elbiselerin hem kadınlar hem erkekler için uygun farklı farklı modelleri vardır ve oldukça ucuza alınabilir. Bu takıma bir de temiz gömlek ve kıravat eklediğiniz takdirde, uygunsuz bir duruma düşmeniz pek mümkün değildir.

Kendinizi rahat hissederseniz rahat davranırsınız ki bu stresli mülakat koşullarında çok gereklidir.

Uygun giyinmek, temiz bir gömlek ve parlak ayakkabılar bir işi almanızı sağlayacak unsurlar değildir. Fakat temel kurallara uymamak o işi kaybettirebilir.

  • Fazla Rahat Giyinmek – Size günlük giyinebileceğiniz söylendiyse bile, yine de çok abartmayın. Yırtık kotlar, eski püskü t-shirtler, pis spor ayakkabılar kesinlikle evde bırakılmalıdır. Uygun bir kot pantolon, kıravatsız bir gömlek sizden bekleneni yerine getirdiğiniz anlamına gelecektir.
  • Başınıza hiçbir şey takmayın – İş görüşmesine hiçbir koşulda şapka ya da kukuletayla gitmemelisiniz – bir şeyler saklıyormuş gibi görünürsünüz.Tabi bu kuralın dini ve tıbbi istisnaları olabilir.
  • Kıyafetlerinizin bedenini doğru seçin – Eğer üstünüze uymayan bir takım ödünç aldıysanız ya da bol kıyafetler giymekten hoşlanıyorsanız, mülakata giderken daha uygun kıyafetler seçin.
  • Fazla çarpıcı olmak – Bazı sektörlerde işe yarayabilir ama iş görüşmelerine giderken dekolte giymeniz pek hoş karşılanmayacaktır. Sahip olduğunuz başka değerlere güvenmelisiniz.
  • Tuhaf kıravatlar – Bu tür kıravatlar size ne kadar harika görünse de, görüştüğünüz kişi sizin şirkete ne kadar eğlence katacağınızı değil, yeterince ciddi olmadığınızı düşünecektir.
  • Abartılı aksesuvarlar kullanmayın – Sizinle görüşen kişinin taktığınız garip mor broşa değil sizin söylediklerinize konsantre olmasını sağlamanız gerektiğini unutmayın.
  • Belli belirsiz bir makyaj – Gözlerinizi ve ağzınızı ortaya çıkaracak bir makyaj yapabilirsiniz ama fazla abartılı şeylerden uzak durmalısınız.
  • Güçlü kokular – Aşırı ya da çok az parfüm kullanmak ciddi bir turn off olabilir. Mesela böyle bir durumda sigara kokusu çok ağır kaçabilir. Hoş fakat doğal bir kokunuz olmalı.
  • Piercing ve dövmeler – Bu da gittikçe yaygınlaşan ve firmaları artık pek de alakadar etmeyen özelliklerden biridir. Yine de eğer bu tarz şeyleri çıkartamıyorsanız, itici ya da abartılı dövmeleri kapatmaya çalışın.
Eğer iş görüşmesine o anki işinizden çıkıp gittiyseniz ve tekrar geri dönmek zorundaysanız, normal bir günde giyineceğinizden çok daha farklı giyiniyor olabilirsiniz.

Eğer şüphe yaratmak istemiyorsanız her iki duruma da uyarlanabilecek şeyler giyin, ya da o civarda çalışan arkadaşlarınız varsa görüşmede giyeceğiniz kıyafetleri orada bırakıp bırakamayacağınızı sorabilirsiniz.

- İş Görüşmesine Giderken Nasıl Giyinmeliyim? | Monster (Google Sidewiki'de görüntüle)

Mülakat Sırasında Uymanız Gereken 7 Kural

Mülakat Sırasında Uymanız Gereken 7 Kural

-->

Eğer büyük bir sıçrayış yapmak istiyorsanız- sizi gücün ve iş dünyasının merkezine yaklaştıracak bir sıçrayış-  bir sonraki iş görüşmeniz bundan öncekilerden farklı olmalıdır. İşe alımda en başarılı kişi veya sizinle mülakat yapan kişi ne aradığını tam olarak bilir. Başarılarının devam etmesi için nasıl birine ihtiyaçları olduğunun farkındadırlar.

Öyleyse büyük maça hazır olduğunuzu nasıl kanıtlayacaksınız? Büyük bir oyuncu gibi düşünerek. İş görüşmesi karar verecek kişiyi etkilemek için en iyi şansınızdır ve başarılı olmak için uymanız gereken birkaç temel kural vardır. İşte size başarılı olmanızda yardımcı olacak tavsiyeler:

1.BÜYÜK RESMİ GÖRDÜĞÜNÜZÜ KANITLAYIN
İş görüşmesine çağırılan bütün adaylar iş hayatına özgü önemli bilgilere sahiptirler. Ancak daha fazla bilgiye sahip ve bu bilgileri nasıl kullanacağını bilen kişilerin şansı daha yüksektir. İşe alım uzmanları geniş bakmanın öneminin farkında olan kişileri tercih ederler.

Tavsiye
: Büyük resme giden yolları bildiğinizi ve onların önemini kavradığınızı ayrıca bu bilgilerinizi nasıl birleştirip kullanabileceğinizi gösterin


2.PATRONUN İLGİSİNİ ÇEKECEK NOKTALARI BULUN
Ödevinizi yapın ve başvurduğunuz şeyin sadece bir iş veya terfi olmadığının, aynı zamanda firmanın asıl yöneticisinin de bu konuda söz sahibi olduğunun farkına varın. Sizin patronunuzun kime rapor verdiğini ve patronunuzun patronunun ilgisini neler çeker biliyor musunuz?

Tavsiye
:  Kendi bilgi birikiminizi konuşmanın bir parçası haline getirin. İş görüşmesi sırasında sadece başvurduğunuz pozisyonla ilgili değil, ayrıca firmanın genel işleyişiyle ilgili de bilgi sahibi olduğunuzu gösterin. Dikkat çeken bir soru sorun. Mesela: " Hindistan'daki pazarlama alanın büyütülme potansiyeli hakkında ne düşünüyorsunuz?"


3.ÇÖZÜM ÜRETİN
Uzman yöneticiler çözüm bulmada yaratıcı fikirler üretebilecek adayları tercih ederler. Sorunun detaylarını bildiğinizi göstermektense, bu soruna çözüm bulmada hazır olduğunuzu gösterin.

Tavsiye
: Geçmişte karşılaştığınız ve çözdüğünüz problemleri düşünün ve bu tip sorunlarla nasıl başa çıktığınızı anlatın.


4.CESAREETİNİZİ GÖSTERİN
Kiminle iş görüşmesi yapıyor olursanız olun, karşınızdaki kişi azimlidir ve sizin de öyle olmanız gerekir. Firmalar konuşmaktan çekinmeyen ve düşüncelerini açıkça dile getirebilen kişileri tercih eder. Başarılı bir iş görüşmesinin tek yolu kendinize güvenmektir.

Tavsiye
: Risk almaktan korkmadığınız ve bunun sonucunda başarılı bir değişikliğe imza attığınıza dair örnek vermeye hazırlıklı olun.


5.ANLAYIŞLI TARAFINIZI DA GÖSTERİN
Evet, kendinize güvenmeli ve fikirlerinizi desteklemelisiniz; ancak bazı zamanlarda katılmasanız bile anlayışla karşılayabileceğiniz ve destekleyeceğiniz durumlar olduğunu da göstermelisiniz.

Tavsiye
: Deneyimlerinizden yararlanarak rekabete açık olduğunuzu ve firmanın yararına olacak fikirleri savunabileceğinizi göstermelisiniz.


6.DİNLEYİN
Konuşmaktan çekinmediğinizi göstermek kadar, çok aşırı konuşmamanız da önemlidir. Karşınızdaki kişinin konuşmasını bölmeden dinlemeyi bildiğinizi gösterin.

Tavsiye
: Sizi başarılı bir dinleyici gibi gösterecek sorular sorun. Örneğin eğer size belirli bir durum karşısında ne yapacağınız sorulursa hemen cevap vermenin büyüsüne kapılmayın ve o durumla ilgili mantıklı sorular yöneltin.


7.POZİTİF OLUN
Eğer dünyadaki her yöneticinin nefret ettiği bir şey varsa, o da mızmız bir çalışandır. Unutmayın ki herkes takıma pozitif enerji ve gerçek girişkenlik getirecek birini işe almak ister. Sorunlar karşısında ürettiğiniz pozitif sorunlar ve takındığınız pozitif tutumun nasıl başarılı olduğuna dair örnek vermeye hazır olun.
Tavsiye: Sizi bunu yapmaya yönlendirseler de, eski yöneticinizle ilgili olumsuz bir yorumda bulunmayın.
 Mülakat Sırasında Uymanız Gereken 7 Kural | Monster (Google Sidewiki'de görüntüle)